Mënyra më e mirë për të luftuar djegiet është parandalimi i tyre. - Skin Novis /* ]]> */

SHËRBIMI I KLIENTIT

POSTA FALAS PËR POROSI BRENDA TIRANËS

Mënyra më e mirë për të luftuar djegiet është parandalimi i tyre.

August 24, 2021
admin

Djegiet janë dëmtime të indeve të lëkurës të shkaktuara nga nxehtësia, kimikatet, energjia elektrike, rrezatimi ose dielli. Gati gjysmë milioni amerikanë kërkojnë kujdes mjekësor për djegie aksidentale çdo vit. Djegiet e shkallës së parë, dhe shumica e djegieve të shkallës së dytë, shërohen me trajtime në shtëpi. Djegiet e shkallës së tretë mund të jenë kërcënuese për jetën dhe kërkojnë kujdes mjekësor shumë më të specializuar.

Çfarë është një djegie?

Një djegie ndodh kur nxehtësia, kimikatet, rrezet e diellit, energjia elektrike ose rrezatimi dëmtojnë indet e lëkurës. Shumica e djegieve ndodhin rastësisht. Ka shkallë të ndryshme të djegieve. Ofruesi i kujdesit shëndetësor përcakton seriozitetin (shkallën) e një djegie bazuar në thellësinë e djegies dhe sasinë e lëkurës së prekur. Djegiet mund të jenë të dhimbshme. Nëse nuk trajtohet, një djegie mund të çojë në infeksion.

Sa të zakonshme janë djegiet?

Afro gjysmë milioni njerëz shkojnë në departamentin e urgjencës çdo vit me lëndime djegieje. Fëmijët janë në rrezik më të lartë për djegie aksidentale. Çdo ditë, më shumë se 300 fëmijë marrin trajtim urgjent për dëmtimet e djegura.

Djegiet aksidentale mund t’i ndodhin kujtdo, edhe pse fëmijët, adoleshentët dhe njerëzit e moshuar janë më të rrezikuar.

Cilat janë llojet e djegieve?

Ofruesit e kujdesit shëndetësor i klasifikojnë djegiet sipas shkallës së ashpërsisë. Shkallët e djegies përfshijnë:

Djegiet e shkallës së parë – janë të lehta (si shumica e djegieve nga dielli). Shtresa e sipërme e lëkurës (epiderma) kthehet në ngjyrë të kuqe dhe është e dhimbshme, por zakonisht nuk shfaqet me flluska.

Djegiet e shkallës së dytë – prekin shtresat e sipërme dhe të poshtme të lëkurës (dermis). Mund të përjetohet dhimbje, skuqje, ënjtje dhe flluska.

Djegiet e shkallës së tretë – prekin të tre shtresat e lëkurës: epidermën, dermisin dhe dhjamin. Djegia gjithashtu shkatërron folikulat e flokëve dhe gjëndrat e djersës. Meqenëse djegiet e shkallës së tretë dëmtojnë lidhjet nervore, ndoshta nuk do të ndjeni dhimbje në zonën e vetë djegies. Lëkura e djegur mund të jetë e zezë, e bardhë ose e kuqe me një pamje të irrituar.

Çfarë i shkakton djegiet?

Shumë gjëra mund të shkaktojnë djegie. Burimet termike, përfshirë zjarrin, lëngjet e nxehta, avullin dhe kontaktin me sipërfaqet e nxehta, janë shkaqet më të zakonshme të djegieve. Shkaqe të tjera përfshijnë ekspozimin ndaj: kimikateve të tilla si çimentoja, acidet ose pastruesit e kullimit, rrezatimi, elektriciteti, dielli (drita ultravjollcë ose UV).

Cilat janë shenjat e djegies?

Simptomat e djegies ndryshojnë në varësi të ashpërsisë ose shkallës së djegies. Simptomat janë shpesh më të dhimbshme janë gjatë orëve ose ditëve të para pas djegies. Simptomat e djegies përfshijnë: flluska, dhimbje, ënjtje, ndryshim në ngjyrë, rrjepje

Si parandalohen djegiet?

Mënyra më e mirë për të trajtuar djegiet është parandalimi i shfaqjes së tyre. Punë të caktuara ju vënë në një rrezik më të madh për djegie, por fakti është se shumica e djegieve ndodhin në shtëpi. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë më të prekshmit nga djegiet. Masat parandaluese që mund të merrni në shtëpi përfshijnë:

Mbajini fëmijët jashtë kuzhinës gjatë gatimit.

Ktheni dorezat e tenxhereve në drejtim të pjesës së pasme të sobës.

Vendosni një zjarrfikës në kuzhinë ose pranë saj.

Testoni detektorët e tymit një herë në muaj.

Zëvendësoni detektorët e tymit çdo 10 vjet.

Mbani temperaturën e ngrohësit të ujit nën 120 gradë Fahrenheit.

Matni temperaturën e ujit në banjë para përdorimit.

Instaloni kapakët e prizës elektrike.

Kontrolloni dhe hidhni kabllot elektrikë me tela të ekspozuar.

Mbani kimikatet larg fëmijëve dhe vishni doreza gjatë përdorimit kimik.

Vendosni krem kundër diellit çdo ditë, dhe shmangni rrezet e diellit.

Në rast se një djegie e lehtë ka ndodhur, gjëja më e mirë është rehabilitimi i zonës së prekur.

Këtë e mundëson më së miri kremi rigjenerues REPARANDO. Ky produkt është pikërisht siç ka emrin; një krem riparues. Është i pasur me vitamina A, D dhe E, proteina, minerale dhe elemente gjurmë të çmuara. Redukton skuqjet, acarimet, irritimet e lëkurës dhe hidraton në maksimum.I përshtatshëm për lëkurat e mbinxehura, qetëson epidermën në moment. Ka efekt anti-inflamator dhe antimikrobial. REPARANDO është jashtëzakonisht efektiv dhe mund të përdoret për të trajtuar një shumëllojshmëri gjendjesh të lëkurës. Do do të doni ta keni pranë vetes për një kohë të gjatë.

Lini një koment

×

SKIN NOVIS

Klikoni më poshtë për të na kontaktuar në WhatsApp ose dërgoni E-mail në adresën [email protected]

×